Beleidsplan 2020-2025 van de Protestantse Gemeente te Bitgum e.o. Beleidsplan 2020-2025 van de Protestantse Gemeente te Bitgum e.o.
Beleidsplan 2020-2025 Protestantse Gemeente Bitgum e.o.
update in 2023/2024


In de periode juli – november 2023 heeft de kerkenraad dit beleidsplan 2020-2025 opnieuw doordacht en besproken binnen en met de gemeente. De uitkomst van die gesprekken is hier samengevat in beleidsdoelstellingen. De geel gearceerde tekst betreft herziene of toegvoegde beleidsdoelen:

‘Met het hart naar de hemel, met de voeten in de klei.’


Dit beleidsplan is gemaakt door de kerkenraad in goed overleg met de gemeenteleden. In ons gemeente zijn willen wij de liefde van God laten zien en die doorgeven aan elkaar. Alle voortgaande kerkenwerk staat beschreven in onze Plaatselijke Regeling (bijlage bij dit beleidsplan). Dit beleidsplan 2020-2025 schetst een realistisch beeld wat, in deze tijd van secularisatie, mogelijk is aan gemeentebeleid. Wij willen geen overdreven doelen stellen waarvan wij op voorhand al weten dat ze niet haalbaar zijn.
Wie zijn wij
De Protestantse Gemeente te Bitgum e.o. is ontstaan door de fusie van de Hervormde Gemeente Marsum, de Hervormde gemeente Bitgum – Ingelum en de Gereformeerde kerk te Bitgum. Deze fusie vond plaats op 17 februari 2013. Een week eerder gingen de hervormde kerkgebouwen over in twee stichtingen. De stichting “Tsjerken Bitgum en Ingelum” beheert de kerkgebouwen van Bitgum en Ingelum. Het kerkgebouw van Marsum wordt sinds die datum beheerd door de stichting “De Krobbe derút”. De Moletsjerke, de pastorie en de Molewjuk in Bitgummole zijn eigendom van de Protestantse Gemeente te Bitgum e.o.
Ledenregister: op 1-5-2024 staan 604 personen ingeschreven in het register (LRP)  van onze gemeente, te weten 263 belijdende leden, 253 doopleden en 88 meegeregistreerden/vrienden. De zondagse eredienst wordt door gemiddeld 70 leden bezocht.
Erediensten
Er wordt wekelijks afwisselend gekerkt in een van die vier gebouwen. In de regel twee keer per maand in Bitgummole en de andere keren afwisselend in Marsum en Bitgum. In de zomerperiode en tijdens een aantal bijzondere diensten, waaronder de Paascyclus, wordt gebruik gemaakt van het kerkgebouw in Ingelum. Voor verreweg de meeste gemeenteleden is het Fries de moedertaal. Wij willen het Fries dan ook graag een plaats geven in de eredienst. Iedere eredienst bevat Friestalige elementen, bijvoorbeeld een lied, een lezing of een gebed. Twaalf keer per jaar is er een Friestalige kerkdienst.
Samen gemeente zijn
Als gemeente van Jezus Christus willen wij Gods liefde doorgeven, de verhalen uit de Bijbel vertellen en openstaan voor elkaar en de wereld om ons heen. Wij willen binnen onze gemeente doorgeven wat ons raakt in het geloof, in ons leven en in de wereld. Daar waar dat kan willen wij de hele dorpsgemeenschap, dus gelovigen en niet-gelovigen, betrekken bij ideeën en activiteiten. We willen van harte een inclusieve kerk-gemeente zijn.
Ruimte geven
De Bijbel bevat een schat aan verhalen. De vier evangelisten vertellen, ieder op zijn eigen manier, over de blijde boodschap van Jezus Christus onze Heer. Wij kunnen erin lezen hoe Jezus letterlijk en figuurlijk grenzen overging. Daarom is ons streven om elkaar vertrouwen en ruimte te geven in het gemeenteleven, zodat ieder op zijn of haar eigen manier kan participeren.

Hoe staat het ervoor in de wereld
Voortdurend vinden er sociale en politieke ontwikkelingen plaats die invloed hebben op mensen, in kerk en mienskip. Daarin valt bijvoorbeeld op:
  • De mensen zijn minder onderdeel van vaste verbanden en voelen zich autonome, vrije en authentieke wezens, die zelf vorm en betekenis aan hun leven willen geven in zelfgekozen netwerken. Dat biedt mensen mogelijkheden zichzelf te ontwikkelen. Er is evenwel ook een groep mensen die door bijvoorbeeld geldgebrek, ziekte, of werkloosheid aan de zijlijn van de maatschappij staan.
  • Door internet en andere sociale media komt de grote wereld steeds dichterbij. Het gevoel leeft bij de mensen dat de wereld binnen handbereik ligt. Niet alleen wordt er meer gereisd, ook de kans op ontmoetingen met andere culturen en godsdiensten neemt toe. Maar aan de andere kant groeit ook de angst vanwege de dreiging van terreur. Iedere dag worden we geconfronteerd met de zorgen om het lot van ontelbare vluchtelingen overal ter wereld.
  • Klimaatverandering zorgt ervoor dat wij, als rentmeesters van de wereld, na moeten denken over hoe wij de wereld willen nalaten aan ons nageslacht.
  • Mensen zoeken naar nieuwe vormen van spiritualiteit en zingeving en willen zich daarbij niet, of niet teveel, binden aan een instituut als de kerk.
     
Wat betekent dit voor onze gemeente
Dit betekent dat wij:
  • Rekening houden met mensen die het geloof en het gemeentezijn op een vertrouwde en herkenbare manier beleven, maar ook met hen die zich minder of anders verbonden voelen met de kerkelijke gemeente.
  • Een gemeenschap willen zijn waar verhalen over geloof en tradities te vinden zijn en waar wij ook ruimte willen geven aan mensen die zoeken naar andere vormen en manieren om hun geloof te uiten.
  • Als gemeente aandacht hebben voor de mensen die aan de zijlijn van de maatschappij staan in onze wereld, die het zonder onze hulp niet redden, dichtbij en ver weg.
  • Diaconaal en pastoraal goed en effectief blijven communiceren in de mienskip.
  • Gebruik maken van de steun van de landelijke PKN en actief meewerken binnen het netwerk van de regionale kerkelijke gemeenten om ons heen.
     
Beleidsdoelen:
                                                                                             
1. In onze gemeente (en onze dorpen) zijn wij er voor elkaar en met elkaar.
Wij willen een echte en hechte gemeenschap zijn. Wij zien naar elkaar om. Buiten de kerkdiensten is er genoeg ruimte om elkaar te ontmoeten. In onze dorpen weten wij van elkaars geluk en verdriet en zijn wij er voor elkaar op bijzondere momenten in het leven zoals geboorte, doop, huwelijk, ziekte, rouw of scheiding. Wij hebben oog voor elkaar.

Waaraan is behoefte, waaraan zouden wij moeten werken?
  • Wij moeten nadenken over de wijze waarop wij elkaar op de hoogte houden, communiceren.
  • Wat is mogelijk binnen de beperkingen in het kader van de wet op de privacy?
  • Hoe kunnen wij een netwerk opzetten zodat er in de dorpen niemand tussen wal en schip raakt?

Wat is er door gemeenteleden naar voren gebracht op gemeenteavonden en groothuisbezoek?
Aandacht voor pastoraat. Welkom voelen. Bezoek brengen aan gemeenteleden. Eten met Sybe en Libbe. Samen gemeente zijn verbindt.

2. Wij zijn bezield door het geloof.
Niet alleen de zondagse viering is van belang. Het is belangrijk dat wij elkaar ook door de week ontmoeten en in gesprek blijven over het geloof. Gespreksgroepen en koffie-ochtend zijn belangrijk voor onze gemeente. Sommige gemeenteleden komen op zondag misschien niet vaak of zelfs nooit in de kerk, maar ze worden geraakt door samenkomsten die door de week plaatsvinden.

Waaraan is behoefte, waaraan zouden wij moeten werken?
  • Contact zoeken met mensen (jong en oud) die wij op zondag niet in de kerk zien. Het zou kunnen dat het hun door de week beter schikt dan op zondag.
  • Wij willen graag variatie in de eredienst. Wij zullen daarbij gebruikmaken van de leden van de eredienstcommissie, maar zullen gemeenteleden ook meer bij de eredienst betrekken.
  • De inzet van gemeenteleden bij de vieringen vergroot de betrokkenheid
  • Er zullen regelmatig erediensten gehouden worden die niet een traditionele opbouw hebben.
  • Het organiseren van samenkomsten waarin mensen geïnspireerd raken / worden geraakt.
Wat is er door gemeenteleden geopperd op gemeenteavonden en groothuisbezoek?
Gespreksgroepen. Koffie-ochtend. Creatief met Hiltsje en Anita. Oars as oars tsjinsten. Paascyclus. Lekenpreken. Musical. Muziek (orgel/koor/brassband). Pinksterdienst bij het Poptaslot. Een keer per maand koffiedrinken na de eredienst. Moderne communicatiemiddelen gebruiken in de erediensten.

3. In onze gemeente krijg je de ruimte om te zijn wie je bent.
Wij respecteren de pluriformiteit in de gemeente. Ieder krijgt de ruimte om zichzelf te zijn en te ontwikkelen, wie of wat je ook bent. De kerkenraad, commissies of gemeenteleden organiseren activiteiten voor de verschillende doelgroepen. De gemeente heeft ook aandacht en ruimte voor de kinderen, jeugd en jongvolwassenen in de gemeente.

Waaraan is behoefte, waaraan zouden wij moeten werken?
  • Wij moeten gebruikmaken van de hedendaagse middelen om elkaar te informeren over wat er allemaal speelt.
  • Ook als de jeugd er niet om vraagt, moeten wij er voor zorgen dat wij iets voor en met de jeugd organiseren.
  • Om jeugd te binden hebben wij jonge, enthousiaste mensen nodig, die initiatief nemen om activiteiten op touw te zetten.
  • Wij moeten proberen dat alle (leeftijds-)groepen aan hun trekken komen en bij het organiseren van activiteiten het contact tussen de verschillende (leeftijds-)groepen niet uit het oog verliezen.
  • Wij moeten er rekening mee houden dat wij af en toe deelnemer zijn aan activiteiten die niet voor 100% op onszelf afgestemd zijn.
  • Wij moeten actief zoeken naar vernieuwende activiteiten voor jong en oud. Wij hoeven daarbij het wiel niet opnieuw uit te vinden, wij kunnen bij buurgemeenten, of bij de PKN, informeren welke (nieuwe) activiteiten er zijn.

Wat is er door gemeenteleden geopperd op gemeenteavonden en groothuisbezoek?
Communiceren in Doarp&Sport en op www.marsum.nl Kinderkerk. Kindernevendienst. Verbinding zoeken met de Brede School. Kinderoppas app.

4. Wij zijn een naar buiten gerichte kerk.
De kerkelijke gemeente heeft contacten met andere kerkelijke gemeenten om elkaar te versterken. Wij delen kennis en organiseren gezamenlijk activiteiten en kerkdiensten. Verder zijn wij ons bewust van de rol in onze gemeenschap en willen wij in gesprek kunnen blijven met de burgerlijke gemeente en organisaties in ons eigen dorp en omgeving.

Waaraan is behoefte, waaraan zouden wij moeten werken?
  • Actief contact zoeken als kerkenraad / commissies / werkgroep met de kerkelijke gemeenten om ons heen. Het initiatief nemen en ingaan op uitnodigingen van andere gemeenten.
  • Ons actief inzetten bij maatschappelijke thema’s die spelen, die ons als kerkgemeenschap raken.
  • Wij schromen niet om nu en dan beroepskrachten in te zetten bij zaken waar we zelf niet genoeg vanaf weten en kijken dan, als dat nodig is, verder dan onze eigen gemeentegrens.

Wat is er door gemeenteleden geopperd op gemeenteavonden en groothuisbezoek?
Aandacht voor mensen dichtbij en ver weg. Het welzijnswerk in samenwerking met de kerk bevorderen. Vakantietasjes. Kerstmiddag. Schuldhulpmaatje. Regiodiensten. Samenwerken met sociale wijkteams. Regionale contacten.

5. Onze gemeente moet keuzes durven maken.
Nu de groep actieve gemeenteleden steeds kleiner wordt, kunnen wij op den duur niet alles bij het oude laten. Wij kunnen niet alle ballen in de lucht houden, daarvoor zijn gewoon te weinig vrijwilligers. De gemeente zal aangeven wat zij belangrijk vindt, wat in ieder geval in stand moet blijven, de kerkenraad zal daarna een keuze maken.
Bij de kerkelijke fusie in 2013 en het onderbrengen van de kerkgebouwen van Bitgum, Ingelum en Marsum in twee stichtingen, zijn er afspraken gemaakt met die stichtingen over het gebruik van de kerkgebouwen voor een periode van tien jaar. Kunnen en willen wij daarna op dezelfde voet verder?



Waaraan is behoefte, waaraan zouden wij moeten werken?
  • De kerkenraad neemt het initiatief om alle kerke- en vrijwilligerswerk in en rondom de gemeente in kaart te brengen en zal een werkgroep samenstellen die advies uitbrengt welk kerke- en vrijwilligerswerk wij de komende jaren in stand willen en kunnen houden.
  • Gesprek op gang brengen hoe wij na 2023 gebruik zullen maken van onze (kerk)gebouwen.

Wat is er door gemeenteleden geopperd op gemeenteavonden en groothuisbezoek?
Meer diensten in de Molewjuk in plaats van in de kerk, dit geeft meer een gevoel van verbondenheid. Kerk van Bitgummole verbouwen. Tijden veranderen, wij moeten niet enkel vasthouden aan tradities. Durf te springen!


Wie niet durft te verdwalen vindt nooit een nieuwe weg!

 
Domein Nr doelen    
Missie
Visie
Beleid
Bestuur
 
1 Gods Woord en Liefde doorgeven    
2 Kerk in de mienskip zijn, meelevend en in gebed, met ruimte voor diversiteit in levensovertuiging, aandacht voor levensvragen.    
3 Wij willen in de gemeente en in de mienskip verbindend doorgeven     
wat ons raakt in het geloof, in ons leven en in de wereld.
   
4 We willen een inclusieve, warme en open kerk zijn waar ieder tot zijn recht kan komen.    
5 Wij willen een echte en hechte geloofsgemeenschap zijn waarin we beseffen dat we er nooit alleen voor staan.    
6 Kerkenraad mag met moed en durf toekomstbestendig beleid, daarbij duidelijke en weloverwogen keuzes maken in het beleid en zo de gemeente voorgaan naar de toekomst    
7 Waar mogelijk werken we actief samen met één of meer naburige kerken.    
8 Vertrouwenspersonen aanstellen en via kerkblad bekend maken. Beleid ‘veilige kerk’ opstellen, publiceren en uitvoeren.    
9 Vrijwilligers en werkgroepen in kaart brengen en beschrijven wat we wel/niet de komende jaren in stand kunnen houden    

Een veilige Kerk
De Protestantse Kerk wil een veilige kerk zijn en dat in de kerkorde verankeren. Op de generale synode van april 2022 is daarom een nieuwe generale regeling opgesteld. Uitgangspunt is dat kerkenraden het gesprek over een veilig klimaat in de gemeente stimuleren. Eén van de mogelijkheden is het aanstellen van gekwalificeerde vertrouwenspersonen.
 
Liturgie
Eredienst
Concerten
 
11 Erediensten, klassiek en nieuw, zijn een hoofdtaak; multimedia brengen verbinding in gebed en lofprijzing. Ontmoeting rondom de eredienst is heel belangrijk voor de hechtheid van de gemeente.    
12 Gemeenteleden inzetten in de vieringen en ontmoetingen rondom kerkdiensten blijven organiseren. Investeren in nieuwe thema’s: verstilling, meditatie, geloof & opvoeding. Hierover een enquête houden in de gemeente.    
13 De Fryske taal fertrouwd brûke yn de earetsjinsten    
14 Jierliks 12  Fryske earetsjinsten hâlde    
15 bijzondere vieringen/diensten organiseren, concerten, voorstellingen en musicals, daarbij ensembles en koren uitnodigen    
16 We investeren in de ‘Bernetsjerke’ om kinderen iets van het geloof en de kerk mee te geven, in combinatie met de zondagmorgenviering in De Molewjuk streven we naar een goede band met jonge gezinnen.    
17 Viering 100 jarig bestaan kerkgebouw Bitgummole & 45 jaar ’Molewjuk’ in 2025 gestalte geven. Jubileumcommissie instellen.    
 
Pastoraat
Gemeente-
opbouw
 
21 Dagelijks pastoraat en omtinken in persoonlijke gesprekken, groothuisbezoeken en begeleiding    
22 Pastoraat aan ouderen en zieken, met toewijding dit pastorale werk blijven doen, in teamverband van predikant, ouderlingen, contactpersonen en diakenen. Pastorale nazorg na overlijden is belangrijk.    
23 Actieve aandacht schenken aan zorg en pijn (ook veroorzaakt door het kerkenwerk van het verleden) om meer heelheid te bevorderen in de gemeente.    
24 Gericht zoeken naar mensen in en om de gemeente die bezoekwerk willen gaan doen; daarbij streven naar het vinden van jongere mensen om de continuïteit van het pastoraat te waarborgen    
25 Jeugd en jongeren: vernieuwende en boeiende activiteiten organiseren, i.s.m. buurgemeenten.    
26 Jeugd en jongeren: actieve verbinding met de basisscholen en samen vieringen houden    
27 Contact leggen met jonge gezinnen, omtinken zonder aanzien des persoons , mensen motiveren iets actiefs te doen in het kerkenwerk.    
28 Midden-generatie (30-55 jaar) bereiken via gespreksgroepen en met hen in gesprek blijven over de toekomstvisie voor de gemeente.    
29 Koffieochtenden en inspirerende samenkomsten organiseren    
30 Alle vrijwilligers blijven ondersteunen en stimuleren (voorbeeld: jaarlijkse vrijwilligersavond) beschrijven hoe we voldoende vrijwilligers vinden om het kerkenwerk gaande te houden    

Diaconie
Dienen
Gemeente-
opbouw
 
31 Voortgaande diaconale taken, lokaal, regionaal en wereldwijd, hierbij vrijwilligers betrekken en motiveren    
32 Helpende hand reiken aan wie in de knel komt of aan de zijlijn terecht is gekomen, met specifieke aandacht voor problematiek rondom: armoede, eenzaamheid, kwetsbare jongeren    
33 Een netwerk opzetten zodat er in de dorpen niemand tussen wal en schip raakt.    
34 Deskundigen inzetten voor toerusting en stimulans in gemeenteopbouw    
35 Naar buiten gericht kerk willen zijn: daarbij maatschappelijk belangrijke thema’s niet schuwen en beeldvorming bespreekbaar houden    
36 Beleid formuleren over het eigen diaconale vermogen in relatie tot het diaconale werk en de toekomst van de gemeente    
 
Toerusting
Leren
Vormings-
werk
41 Inspirerende samenkomsten organiseren    
42 Toerustingsactiviteiten delen/samen doen met naburige gemeente    
43 Kringwerk, gespreksgroepen, werkgroepen: we investeren op inhoud van goede gesprekken, met professionele ondersteuning    
 
Financiën
Gebouwen
communicatie
 
51 College van Kerkrentmeesters verzorgt namens de kerkenraad het beheer, ledenadministratie, financiën, gebouwen in nauwe samenwerking met alle daarbij betrokken vrijwilligers    
52 CvKRM omschrijft hoe we een ‘gezonde’ gemeente kunnen blijven, qua geld, goed, en vrijwilligers. Kennis en deskundigheid behouden en doorgeven.    
53 ‘Plaatselijke Regeling’ bij de tijd houden, PL = vast onderdeel van het meerjarenbeleidsplan    
54 Samenwerkingsovereenkomst met de beide kerkstichtingen (Marsum, Ingelum en Bitgum) vernieuwen in 2024    
55 Kerkgebouw Bitgummole anders inrichten, hiervoor een plan ontwerpen.    
56 Gesprek op gang brengen hoe wij na 2023 gebruik zullen maken van onze (kerk)gebouwen.    
57 Kerkblad en website, actueel houden als wezenlijk communicatiemiddel in onze gemeente. Daarnaast zoveel mogelijk bekendheid geven aan het gemeenteleven die dorpskranten en regionale kranten.    
58 Jaarlijks bestuursverslag opstellen, behorende bij de Jaarrekening    
59 Archieven: beheer, bijeenbrengen, inventariseren    

Bijlagen bij dit Beleidsdocument:
  • Plaatselijke Regeling PG Bitgum e.o.

Vastgesteld in de kerkenraad:
d.d. maandag 13 mei 2024

voorzitter: Sybe Bloem

scriba: Æbe Palsma
 
terug